NEULEFRIIKKI

Mukavaa kun kävit, tule toistekin!tiistai 24. elokuuta 2010

SUKKISKAMPANJA Tyksiin! - Sock campaign to University Hospital Turku

Koko maahan levinneessä Sytomyssykampanjassahan tehtiin päähineitä hiuksensa menettäneille syöpäpotilaille. Myssyt on nyt tehty kampanjan muodossa, mutta toki niitä saa viedä/lähettää Turun Yliopistolliseen Keskussairaalaan (TYKS) edelleenkin, tarve on jatkuva.

Syöpäpotilaiden hoidoissa on muitakin epämiellyttäviä seurauksia kuin hiustenlähtö. Osastonhoitaja Pirjo Haavisto Tyksin osastolta 820 kysyi jo keväällä, sytomyssyjen luovutustilaisuudessa, olisiko meillä kiinnostusta tehdä sukkia syöpäpotilaille. Hän kertoi: ’Joissakin hoidoissa ikävänä sivuvaikutuksena ovat neuropatia-oireet: jalat pistelevät, puutuvat ja ääreisverenkierto heikkenee, ja jalkoja palelee. Olen itse tehnyt joillekin potilaille sukkia, jotta heidän olonsa helpottuisi, mutta yhden ihmisen kädet eivät riitä kaikille.’

Puhuimme sitten Susun kanssa heti, että sukkasadon aikana tehdään sukkia Tyksiin. Me kun ollaan sellaisia innostuvia ja kun kauniisti pyydetään, me ei osata sanoa ei.

Siispä: TYKS:n Sukkiskampanja avataan alkamaan 1.9.2010 klo 00.00 ja se päättyy 31.10.2010 klo 24.00. Tämä on myös sukkasadon ajankohta.

Kampanjamme kohteena ovat nyt siis villasukat, ne tuttuakin tutummat pässinpökkimät. Perussukka on paras. Susu on julkaissut perussukkien ohjeet sivuillaan – toiset tehdään puikoilla 3 (Maija) ja toiset 3½ (Janne).
Marin sivuilta löysin linkin, josta löytyy kätevä mittataulukko erikokoisten sukkien tekoon. Toinen mainio sukkien ja lapasten mittataulukko löytyy täältä.

Sukkalankahan on perinteisesti villaa (50-75%) vahvistettuna polyamidilla. Tunnettuja merkkejä ovat mm. käsityöliikkeissä myytävät Gjestalin Maija ja Janne, Sandnesin Sisu ja lukuisat muut mitä ihanimmat sukkalangat. sekä Novitan Nalle ja 7 veljestä, joita on saatavissa marketeista ympäri maata  Tärkeätä sukkalangassa on myös se, että langassa on kunnon kierre. Se takaa kestävän sukan.

Toinen tarve on unisukat. Unisukkien ei tarvitse kestää kulutusta niin paljoa – ellei mene unissa kävelijälle. Siksi unisukat voivat olla esim. puhdasta villaa, villan ja esim. bambun tai silkin sekoitetta tai vaikkapa alpakkaa. Langan vyötteestä löydät materiaalitiedot. Hyvä lanka unisukiksi on myös Kipuapu-silkkivilla, joka tunnetusti parantaa pintaverenkiertoa.

EDIT: solmi sukkapari yhteen langanpätkällä, esim. kärjestä ja sujauta vyöte sukkaan sisälle - siitä saa pesuohjeen ja materiaalitiedot näppärästi.

Tällä kertaa muistamme varsinkin miehet, koska myssyt menivät niin selkeästi naisille ja lisäksi miehet harvemmin tekaisevat villasukkia itselleen.

Keräyspisteinä toimivat tutut lankakaupat: Susun Lanka- ja käsityöliike Anjalin, Annankatu 5, Salo ja Käsityö Elisa Turussa, Brahenkatu 5, myös posti kuljettaa sukat perille. Sen lisäksi sukkia voi luovuttaa minulle ja Susulle erikseen sovittaessa eri puolella Turun seutua, tai Salon-Turun välimaastossa.

Aika on rajattu: teemme kampanjaa varten sukkia vain kaksi kuukautta. Kaikkien sukkien tulee olla keräyspisteissä 15.11.2010 mennessä.

Sukkaillaan!

12 kommenttia:

Marjut kirjoitti...

Vau, hieno kampanja jälleen!

Seijasisko kirjoitti...

Hieno homma. Lupaan yhdet miesten sukat kamoanjaanne tehdä. Me täällä Oulussa vaan sytomyssyillään. Matleenan ja nyt jo 215 myssyn Tainan kanssa olla Oulu Kasityömessilla kertomassa sytomyssyilystä. :) laitan nappinne blokiinin. Sukkaisaa keräystä!

neuloo mopsien kanssa kirjoitti...

Aivan loistavaa!
Koska en itse osaa tehdä sukkia, enkä tähän hätään opikaan, haluaisin olla mukana esim. lahjoittamalla lankaa vaikkapa viiteen sukkapariin. Sopiiko? Juttelen tästä vielä Susunkin kanssa.

Iloa syksyn alkuun ja sukkailuun!

KristiinaS kirjoitti...

Tiinalla blogissa Omenankukkia on vallan mainio sukkien (ja lapasten) mittataulukko. Linkitän sen tähän:

http://www.freewebs.com/tiinanneuleet/ohjeet/sukkataulukko.pdf

Matleena kirjoitti...

Minäkin lupaan tehdä keräykseenne vähintään yhdet miesten sukat! Onhan sopivan pyöreästi luvattu, kun ei ylärajaa panna. ;) Ja paa-aaljon sukkia TyKSiin

Susu kirjoitti...

Minäkin lupaan neuloa sukkat. Enempi kuin yhdet (eikös olekin sopivasti määritelty?). Lupaan myös kerätä sukkia, levittää tietoa keräyksestä ja mitä nyt keksitäänkin:-)

Kiitos sulle Piiku. Olet oikea organisoija, joka saa asioita tapahtumaan! Muista sinäkin Pirjon sanat - yhdet kädet ei riitä kaikille. Muista välillä myös levätä!

Syyskuuta odotellen...

Anonyymi kirjoitti...

Minä kans tahon.
- Ja pitäähän minun vähän paremmaksi panna kuin Seijasisko ja Matleena. Jos minä vaikka kolmet tai neljät tai, - no, katsotaan nyt.
Syysterveisin,
235 myssyn Taina
(Ei oikein tahdo Seijasisko pysyä minun perässäni, niinkuin en minäkään hänen.)

Pirena kirjoitti...

Tähän minäkin osallistun vaikkapa niillä ainokaisilla, jotka aion Sukkasadon aikana neuloa. Eikä sitä tiedä kun vauhtiin pääsee jos vaikka vielä toisetkin.

marelo kirjoitti...

saisinko minä osoitteen mihin voisin laittaa sukkia tulemaan jos saan yhdenkin parin aikaiseksi. laitan s.postini johon voi liattaa soitetta
lvaihtoja (at) gmail. com

Tanja kirjoitti...

Mä lähen mukaan hankkeeseen. Loka-marraskuussa. Ensin omat sukat alta pois.:)
Lisään blogisi omaani ja laitan sinnekkin juttua.

enkulin käsityöt kirjoitti...

Mihin osoitteeseen voin lähettää sukat maaki@netti.fi
http://enkulinkasityot.vuodatus.net/

Pirjo kirjoitti...

Onpa hyvä idea. Ja niin tarpeellinen. Minäkin lupaan tehdä ainakin yhdet sukat.