NEULEFRIIKKI

Mukavaa kun kävit, tule toistekin!







sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Varsinais-Suomen Sytomyssykeräys 30.4.2010 saakka

Sytomyssykeräys on kampanja, jonka aikana on tarkoitus kerätä myssyjä naisille, jotka ovat menettäneet hiuksensa sytostaattihoitojen tähden. Tästä kampanjasta saadut myssyt on tarkoitus lahjoittaa Turun Yliopistollisen Keskussairaalan TYKSin syöpätautien sytostaattipoliklinikalle ja veritautien osastolle.

Susu ja minä, Piiku, haastamme Sinut käsityöntekijä Varsinais-Suomen Sytomyssykeräykseen. Alkuperäinen kampanja on lähtenyt Matleenalta ja SeijaSiskolta Oulun korkeudelta. Rinnakkaiskeräyksiä on tähän mennessä jo neljä. Kaikkiin niihin pääsee tutustumaan esim. SeijaSiskon blogin kautta.

Olen keskustellut asiasta mainittujen osastojen osastonhoitajien kanssa, ja he pitävät tempausta hyvänä. Tarve on kova erilaisista päähineistä. Tyksin parturoimat ihmiset kaipaavat päähänsä päähinettä ympäri vuorokauden jo siksi, että päätä palelee ilman hiuspeitettä. Eli myssyjä ei käytetä vain kesällä tai sisällä, vaan myös yömyssyjä kaivataan. Mikäli myssyjä kertyy rekkalastillinen, osastonhoitajat ovat luvanneet levittää niitä myös muille osastoille TYKSissä, joissa tarvetta on.
Myssyjä voi tehdä aina huhtikuun loppuun asti. Käymme sitten luovuttamassa myssyt toukokuun aikana TYKSin yhteyshenkilöille. Sieltä myssyt jaetaan edelleen lahjoituksena naisille, jotka niitä haluavat ja tarvitsevat. Tarve on suuri jo nyt, joten olemme Varsinais-Suomessa päätyneet siihen, että toimitamme erilaisia myssyjä jaettavaksi heti, jotta saamme kommentteja millaisia niiden pitäisi olla. Varsinkin yömyssyjen tekemiseen ja villan käyttöön tarvitaan enemmän tietoa.

Lankapirtin Matleenan kirjaama myssymalli on ollut kuulemma käyttäjiensä hyväksi kokema hän kertoo ja jatkaa: ’ Se ei ole kuuma kuten esim. peruukit ja pysyy hyvin päässä toisin kuin huivit. Jos joku haluaa tehdä jollain muulla tarkoitukseen sopivalla mallilla niin toki sekin sopii. Neulotut myssymallit käyvät myös. Kukat ym. koristelut ovat toki kivoja mutta eivät pakollisia. Koosta vinkiksi, että jos jokainen tekee omaan päähän sopivan myssyn/myssyjä, niin silloin saadaan eri kokojakin mukavasti’.

Myssy kannattaa tehdä langasta, joka ei kutita käyttäjänsä päätä: puuvilla, bambu ja soya ovat hyviä ja vauvavillalangatkin. Tekokuituja langassa kannattaa välttää, jottei myssy hikoile. Varsinkin yömyssyjen pitäisi olla saumattomia ja mahdollisimman sileitä, jotteivät ne paina tyynyä vasten. Piiku ainakin kokeilee erilaisia malleja, ja häneltä saa ohjeitakin, jos haluaa tehdä erilaisia myssyjä. Matleenalla on kaksikin hyvää myssyohjetta blogissaan, sekä virkaten että neulomalla.

Myssyyn on hyvä myös kiinnittää lappu, jossa on merkittynä päänympärysmitta. Lappuun voi myös merkitä käytetyn materiaalin, esim. 100% PV tai 50%PV ja 50% bambu. Jos langassa on erikoinen pesuohje, senkin voisi merkitä (esim. vain käsinpesu).


BloginapitBlue teki meille oman napin kampanjaa varten, jonka voit napata tästä mukaasi omaan blogiisi ja mainostaa kampanjaamme eteenpäin.

Myssyt voi toimittaa Susun lankakauppaan, Käsityöliike Anjalin, Annankatu 5, Salo tai Piikulle, kysymällä toimitusosoitteen sähköpostiosoitteesta neulefriikki ät gmail.com. Kaikki kyselyt, uudet mallit yms ovat tervetulleita meille vinkiksi. Jos postaat omaan blogiisi myssyjä, laitathan kommentin meillekin tiedoksi!

Jos asian tiimoilta herää muuten kysymyksiä, niin laittakaa kommentteja tai sähköpostia tulemaan, niin vastaamme, kun ehdimme.

Terveisin Piiku ja Susu


Pari uutta myssyä on valmistunut, nro 7 ja 8. Vaikka laiska töitänsä luettelee....




Palmikkomalli on Mustikasta.

Sininen pipo on Blend Bamboo-lankaa (50% pv 50% bambu). Punainen on Knoppia (100 % villaa). Puikkoina 3 mm Knitpro.

Silmukoita oli alussa 128 Matleenan ohjeen mukaisesti. Tein palmikkokuvion keskelle, punaiseen kaksi ja tein kavennukset siinä kohtaa kuten mallineuleessa tehtiin. Muita kavennuskohtia lisäsin 3-4 kupuosaan. Näiden ympärysmitta on noin 57 cm ja ne ulottuvat juuri ja juuri korvien päälle.

Ja Cara ottaa kovasti osaa.... :)

Myssyjen tekeminen koukuttaa - kyllä. Muuta ei tekisikään. Vaan kaivoin esille myssyjen takia kesken jääneen huivini - sitten taas myssyjen pariin.


perjantai 29. tammikuuta 2010

Sytomyssyjä ja muutakin - Sytocaps and other things

Kiitos kaikille ilmoittautuneille! Olemme Susun kanssa aivan innoissamme tästä keräyksestä, ja puikot ja koukut suihkivat. Uusia uutisia kannattaa seurata - Susullakin on vaikka mitä kerrottavaa, kunhan asiat hoituvat siihen pisteeseen.

Sytomyssyt 5 ja 6. Lankana on Sirdar Just Soya, tein 3½ mm koukulla/puikoilla. Lanka ei oikein kulkenut puikoilla, en tekisi tästä mitään isompaa. Mutta ihanan pehmeitä ne ovat. Neulottuun riitti juuri ja juuri 50 g kerä, valkoista jäi yhdestä kerästä ylikin.

Sain vinkin Tyksistä, kun hoitajat olivat kyselleet potilailtaan, millaisia päähineitä he käyttävät. Olen aina ajatellut myssyä päiväkäyttöön, koristeltuna ja sievänä. Miksei koristeltuna ja sievänä myös yökäyttöön, sillä paljas pää palelee helposti. Mutta tyynyä vasten kaikki turha painaa ihoa, joten koristeita tms. saa ehkä olla otsalla, muttei muualla.

Nro 7 onkin nyt Knoppia - vauvavillaa. Siitä myöhemmin.

Sytocaps 5 and 6 - Sirdar Just Soya. A woollen cap is number 7 - later about it. One tip:  also nightcaps are needed - bold head is freezing easily during night time.


Nämä sukat lähtevät Pakistaniin, tilauksena tehdyt 'samanlaiset kuin tyttärelläni'.

These socks are flying to Pakistan - the order was 'samekind as your daughter has'.



Hartiat ovat aina viluiset, siksi olen jo pitkään harkinnut tekeväni hartialämmittimen. Mallia vain uupui. Sitten näin sukulaisellani Sarilla ihanan keltaisen lämmittimen ja minunkin piti saada keltaista. Novita Isoveli-langassa oli hyvä keltainen, joten sitä. Värillä on väliä!

Mallia en löytänyt, mutta olin sentään useampiakin puseron yläosia tehnyt vaakasuoraan pyörylänä. Sitten vain tekemään - palmikkoa sieltä ja täältä - esim. Kipakka käsityökalenterista. Muutaman kerran piti purkaa ja tehdä uudet suunnitelmat, mutta aika nopeasti tämä kuitenkin valmistui.

My shoulders are allways freezing, I have shawls and scarfes but I needed something else also. I have thought to do like this quite a long time already. The colour was must - so the yarn was selected only by colour.


Sitten tästä puuttui vielä jotakin - kaipasin nappeja koristeeksi. Törmäsin Neulovan Nartun blogissa näihin nappeihin. Susu taas toi mulle rinkuloita nappien pohjaksi. Nämä oli helppo tehdä ja tykkään kovasti!

Something was missing - I needed buttons there also. I read in Neulova Narttu blog about these homemade buttons - that's this was missing. Susu helped to get the needed staff for these - it was easy to make! I can recommend! 


Meillä on kylmää. Tänä aamuna pakkasta oli -20 astetta! Onneksi tänään tuuli oli jo tyyntynyt, eilen kovassa viimassa -15 astetta tuntui kyllä tosi purevalta. Nyt on aikaa istua takan ääressä tekemässä sytomyssyjä, kun ei tarvitse uloskaan mennä :) . Nauttikaa talvesta! Nytkin paistaa aurinko pilvien lomasta....

We have very cold - this morning -20 degree C. No wind anymore, that's nice. Now I can sit near fireplace and knit all the days round :).

keskiviikko 27. tammikuuta 2010

Varsinais-Suomen Sytomyssykampanja on aloitettu!

Ilokseni voin kertoa, että V-S Sytomyssykampanja on potkaistu käyntiin tänä aamuna! Keräämme myssyjä Turun Yliopistolliseen keskussairaalaan. Nyt puikot ja koukut suihkimaan.

Kampanjasta voit lukea täältä, sieltä löytyy myös hyvät perusohjeet myssyille. Otetaan samat suuntaviivat, eli kerätään kampanjan merkeissä myssyjä 30.4.2010 asti.

Kuulin Tyksistä, että potilailla on kummeja, jotka olivat kyselleet syksyllä, mitä he haluavat joululahjaksi. Pyyntönä oli päähineitä ja huiveja! Mielestäni sytomyssy-kampanja saa sisältää myös huiveja, jos sellaiset tuntuvat mukavammalta tehdä. Tarve on kuulemma suuri.

Minuun saat yhteyden neulefriikki ät gmail.com - osoitteesta, jolloin voidaan sopia luovutuspaikasta Turussa. Salossa myssyjä vastaanottaa Susu, Käsityöliike Anjalin, Annankatu 5, Salo. Niin - ja ottaa hän varmasti vastaan myssyjä myös Turussa ja Salon ja Turun välilläkin!

Minä olen innoissani. Ilmoittele joko minulle tai Susulle, oletko mukana, niin mekin tiedämme, uteliaita kun olemme.

Kiitos kaikille jo etukäteen! Matleenan blogissa oli tänään linkit myös baskerimallisiin pipoihin - sellaisen aloitan seuraavaksi.... Malli on jo katsottu.

sunnuntai 17. tammikuuta 2010

Pieniä juttuja - Tiny things

Viikonlopun saldoa - tai no huivia olen kyllä tehnyt jo hieman pitempään. Toinen Sytomyssy, kukkamalli tuli postista perjantaina Kipakoitten kalenterin myötä.

During the weekend finalized works. One syto-cap for campaign.


Hääpäivän kunniaksi tuli tehtyä miehelle pipo - joka sitten käytössä venähti viikossa. Piti siis tehdä toinen - nyt Cousteau-mallilla . Hyvä napakka malli, helppokin vielä. Pari-kolme tuntia lauantai-illasta ja pipo oli valmis. Tämä on tehty nyt Novitan Cloudista, paino noin 90 g. Nelosen KnitPro puikot - ja naisten silmukkamäärällä, ja hyvä tuli.

For my husband another hat with Cousteau-model. This is a good and easy model. The earlier hat was after few day's use too big. A gift for him because of our wedding anniversary.

Yksi Herbivore vielä, hiukan reilumman kokoinen kuin eka. Nyt lankana Regian Hand-dye Effect, väri 06550. Puikot 3½ mm Knit Pro ja huivin paino on noin 80 g.
One Herbivore, a litlle bit larger than the first one.





On aina mukava viettää liikunnallinen pidennetty viikonloppu ihan vain kotona. Täällä kun on nyt ihan Lapin veroiset olosuhteet. Ja paljon tulee valmista!
It's allways nice to have a longer weekend at home. You can finalize many things, and now we have also here in South-West Finland a good opportunity to be out in winter games.

perjantai 15. tammikuuta 2010

Vapaapäivä - Day off

Lankapirtin Matleena on ollut mukana perustamassa Sytomyssy-kampanjaa.

Myssyjä kerätään Oulun yliopistolliseen keskussairaalaan, mutta: olisiko Varsinais-Suomessa innostusta tehdä oma kampanja TYKSiin tai kenties Poriin, joissa ainakin tiedän annettavan syöpähoitoja. Onko varsinais-suomalaisissa käsityöharrastajissa henkilöä, jolla olisi yhteyksiä johonkin lähialueemme sairaalaan? Laita viestiä kommentteihin!

Susu on luvannut olla hengessä mukana ja kenties saamme Turun ja Salonkin kässätapaamiseen osallistuvat innostumaan??

Tämä ensimmäinen valmistui mielessäni ystävä, joka menetti hiuksensa viime syksynä. Nyt hän saa tämän ensimmäisen pipon, jos se on sopiva ja jos koristelu on innostava. Ellei, niin teen uuden.

I'll participate to campaign, where we make caps for those who has lost their hair along treatments of cancer. In Lankapirtti you can find the instructions how to do these caps.



Pipo on bambua, tehty 3 virkkuukoukulla. Lankaa meni noin 40 g. Ohjetta voi tutkailla Lankapirtistä - vaikka minä kyllä aloitin piponi keskeltä...

Perhonen taas on täältä, sama kuin edellisessäkin postauksessa. Koristella voi monin tavoin tai jättää koristelematta.


Vapaapäivänviettoa Lounais-Suomen metsissä ja pelloilla. Tämä lumimäärä innosti vuokraamaan lumikengät Turun kaupungilta viikonlopuksi. Olen jo kauan halunnut kokeilla, kun oikein hiihtäminen ei innosta, mutta hankeen olisi päästävä.

Nyt löytyi lempparilaji minulle! Kahden tunnin vaellus lähimetsissä sai mielen virkuksi ja elämän hymyilemään. Kunpa voisi joka viikonloppu tehdä tätä ja olisi aina lunta!!!!!

I have day-off. Look what we have done: we walked with snow-shoes in our near woods and fields! Amazing!

I would like to have snow all the year round and get there day after day to walk around!


Aloittelu ja kokeilu käynnissä.... Cara miettii, miksei hänellä ole tuollaisia???

Just starting.... Cara thinks why she has no such shoes???


Tässä mennään jo ammattilaisen ottein....
Like a professional already...


Ja metsässäkin tämä sujuu.
Ihana vapaapäivä!
And also in the woods.
What a wonderful day-off!

sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Oi niitä aikoja - Those were the days

Pikku tuliainen valmistui - perhoskoru. Muuten malli on täältä, mutta lisäsin viimeiseksi kerrokseksi heijastavasta langasta kerroksen.



A little gift for the lady we are visiting today. A butterfly with a reflecting peace to put to the jacket.





Tässä viimeisin huivi, malli on Herbivore.



Latest scarf, Herbivore.










Herbivore by Stephen
Lanka Manos del Uruguay, 85 g
puikot 4 KnitPro pyöröt


Malli oli helppo, kunhan selvitin ensin alun ja toisaalta sen kakkosvaiheen alun. Lisäksi katselin tekelettäni väärin päin, en lainkaan tajunnut että aloitus olikin niskassa! Onneksi Flikr'n kuvat auttoivat minua hahmottamaan mallin etten jälleen alkanut purkaa.


Quite a model. The beginning was hard to me and also the start of second section. The figuring of the scarf was also hard for me. Flickr-pictures helped me to figure out that the scarf is just like it should be.


Huomenna palaan töihin. Vapaata oli paljon, joskin se jäi kesken, koskapa uusia ideoita on pää täynnä, enkä ehtinyt kaikkea toteuttaa.


Tomorrow I return to work. I had a long period days off, but not enough. I still have many ideas to create - and many yarns to wait me there.

keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Talviterveiset - Winter Greetings

Perinteinen vauvan myssy löytyi muistini sopukoista ja pitihän se heti kokeilla. Kiva siitä tulikin, ihan Carankin mielestä :) .

Baby cap, old good model. I had to try right away. And Cara had to also...


Vauvan myssy, malli esim. täältä.
Lanka Sublime Organic Cotton dk, 100% pv.
Puikot Knit pro 4 mm.

Tämä Norah Gaughanin malli hyppäsi silmilleni IK:n mainoksesta, ja malli piti saada. Lehden tultua postista alkoi lankojen metsästys. Syksy on ollut kovin punavoittoinen minulle ja etsinkin hyvän väristä (punaista!), kuohkeaa ja kevyttä lankaa (ts. kerässä metrejä paljon). Bonusta olisi jos langan voisi neuloa 5½ mm puikoilla, kuten ohjeessakin.
Törmäsin tähän lankaan lankakaupassa koetilkun muodossa. Väri vain oli loppu, toki voi tilata mutta tilaus kestäisi pitkään, joten vinkki talteen ja nettiin. Suomesta ei tuntunut löytyvän, joten suuntasin luotettavaan Cucumberpatchiin, jolla on kattava valikoima Rowanin lankoja. Sieltä lanka löytyi ja hetken ihmetellessäni punnan kurssia ja langan hintaa, tilasin saman metrimäärän, mitä ohjeessakin oli - joskin lanka oli ihan erilaista.
Kuten ennenkin, toimitus oli nopeaa, alle viikossa langat olivat minulla, ja mikä ilahduttavinta, sain ne halvemmalla kuin Suomesta olisinkaan saanut. Miksi näin? Luulisi ettei varastoja kannata kauhean kauaa pitää täällä Suomessa. Hintaeroa tuskin voi selittää sillä, että punnan kurssi on nyt niin hyvä, että UK:sta saa halvemmalla. Mutta punnan kurssi on ollut koko viime vuoden suotuisa, eikä mitään kummallista muutosta ole tapahtunut.
Lisäksi jos olisin tilannut langat nettikaupasta Suomesta, postimaksu olisi ollut 8.50€. UK:sta maksoi 3.50£ eli nelisen euroa tuoda langat kotiin.
This model is from Norah Gaughan booklet. I saw it first time from IK, and I wanted it. After getting the instructions I started to find a right yarn to it.
Colour was of course red - it's my red season now. I saw this yarn in the shop, but they had'n that colour there. So I ordered it from UK, and got it cheaper from there than from Finland. I was surprised!
Anhinga, from Norah Gaughan vol 5.
Rowan Kid Classic, 70% lambswool, 26% kid mohair, 4 % nylon. 140m/50g.
Shade 847, cherry, 450 g.
5½mm Knit pro.

Ideana puserossa on kolmiosainen etukappale, joista sivuosat neulotaan alhaalta ylös ja keskiosa sivuttain. Tein helmaan 4 krs ainaoikeaa, muuten mallin mukaan. Tylsä neulottava etukappaleiden jälkeen (jotka siis tein ensin, jotta näin että siitä tulee jotakin), mutta tulihan se valmiiksi. Pusero ei paina tuota 450 grammaakaan, joten on tosi kepeä.

The idea of this is the front in three peaces. I knitted that first to get sure that I can do it. After that all the other knitting was quite dull. The weight of this is not even 450 g!!

maanantai 4. tammikuuta 2010

Minä itse - Me, myself

Katsokaas Tulimaan kennel - se olen minä minä minä....

Look Tulimaan kennel - it's me me me...