NEULEFRIIKKI

Mukavaa kun kävit, tule toistekin!lauantai 11. toukokuuta 2013

Viiltävä analyysi - ja napin valitsija - The buttons and who choose them?

Kiitos kommenteista lankakaupan ahdinkoon! Olipa mukava saada näkökulmia tuohon aiheeseen.

Pikku huomautus tähän alkuun: toki keskustelen Susun kanssa tällaisestakin aiheesta aika ajoin - kas kun The Lankakaupassakin on joskus hiljaista ja Susu ehtii langoille. Mutta tämä kirjoitus ei lähtenyt Sususta, ei Anjalinista. Vaan ihan muualta.

Kommenteissa tuli selkeästi esille lankojen saatavuus, marketista langat on helppo heittää ostoskoriin samalla kun hankkii ruokatarvikkeetkin. Ja toki on niin, ettei kivijalka-lankakauppoja ole kaikkialla. Minullakin lähimpään on matkaa yli 20 km.

Toinen selkeä kuva on se, että lankakaupan langat ovat kalliita. Kalliimpia voinee pitää paikkansa. Toisaalta lankakauppias on langan testannut (ainakin Susu), hän myös antaa asiantuntemuksensa palvelutilanteessa. Tätähän ei marketissa saa. Lankojen värikartat vaikuttavat myös lankojen hintaan - mitä enemmän värejä on kartalla, sen tyyriimmäksi lanka käy. Oletteko huomanneet myös sen, että joskus kallis lanka onkin ihan mahdotoman juoksevaa, eikä se neule ehkä sitten kuitenkaan tule kalliimmaksi kuin halpa-langasta neulottuna. Tämän minä tajusin ensimmäistä kertaa kun tapasin Rowanin Felted Tweedin....

Yksi näkökulma halpuuteen tuli Emmalta - enpä ole tullut ajatelleeksi, mutta nyt tulen jatkossa. Siis eettisyys. Miten lanka voi olla joissain ketjuissa niin halpaa? Millä tavalla se on tuotettu - kuka on palkkansa siitä saanut? Tämähän on jo tullut esille vaatteiden tuotannossa - Bangladeshin teollisuustalon romahtaminen lienee aika kaamea esimerkki halpatuotannosta. Toisaalta Susu kommentoi, ettei lankojen alkuperää meinaa saada esille millään - siis onko näiden 'kalliidenkin' lankojen joukossa tätä eettisyys-ongelmaa? Pitäisikö meidän vaatia läpinäkyvyyttä?

Halpa sukkalanka = kestävä sukkalanka, kun se on koostumukseltaan samaa kuin 7V? Ei aina pidä paikkansa. Ja kun kerran työhön lähtee - ja sukkiinkin tekee aika monta silmukkaa, kannattanee miettiä kestävyyttä, jotta arvokas työ myös säilyy. Enkä sano, etteikö halpalangoista löytyisi myös kestäviä ja hyviä lankoja - ne vain pitää itse testailla.

Nettikauppa on yksi näkökulma - jopa 20% myynnistä on jo netissä. Tämähän on tosi hyvä juttu, koska nyt langat voi hankkia ihan mistä maailmankolkasta vain. Jotkut langat ovat päässeet ihan kultin maineeseen, niitä haalitaan tiettyinä aikoina viikosta ja sen jälkeen ne sitten ovatkin jo loppu ja taas odotellaan seuraavaa määrää (huom! en ole onnistunut olemaan linjoilla koskaan tuolloin - happamia sanoo kettu...). Toisaalta tämä lienee luonnollista - ihminen nyt on sellainen kulttiin taipuvainen....

Itsekin olen nettikauppaa käyttänyt - kiva lanka tulee esille jossakin blogissa, Ravelryssä ties missä ja kokeilemaan saisiko sitä jostain. No saahan sitä yleensä.... Ja ulkomailtakin homma on sujunut tosi noppaan ja tehokkaasti. Ulkomaitten eduksi ovat usein postikulut,. kotimaisissa ne ovat aikamoiset.

Emma otti myös toisen tosi arvokkaan asian esille: suomalaisen työllisyyden. Mielellään kotimaisia lankoja (onko niitä???) ja kotimaisilta toimijoilta. Aika yhteiskunnallisesti ajatteleva tämä Emma, kiitos!

Nämähän meillä toki ovat aina läsnä: liikaa lankaa, ajanpuute ja mahdoton määrä ihania ohjeita.... Niiden tuoksinassa me vain elämme - valintakysymyksiä.

Kiitos vielä kaikille keskusteluun osallistuneille! Antakaahan tulla lisää, keskustelua on kiva käydä!
Ja käykää tapaamassa lähilankakauppiastanne!

Toiseen asiaan - ihan yhtä tärkeään!

Napit ovat neuleen kruunu. Niin nytkin. Käytin erittäin arvovaltaista raatia nappien valinnassa: Ensin Susu ja nappikaupan Vuokko, sitten se kaikkein tärkein - eli tietty herra Tassu itse.


Ei epäilystäkään, nappi jolla saattoi pelata sammakkopeliä oli kerta kaikkiaan paras!


Eikö sovikin hyvin??


Muuta ei sitten olekaan näytettävissä. Yksi mallityö on menossa, samoin sain jo ne odottamani langat Susulta - sekin on vaiheessa ja muuttuu koko ajan työn kuluessa....

Kesälomamatkaa on suunniteltu - ja kun on neljä kokkia niin sopasta lienee tulevan - mielenkiintoinen! Tule jo kesä!

Buttons are very important in knitwear. So I used very good advisors in my case - first Susu and Vuokko from Salo and then of course the most important one: Mr Tassu. These buttons were the most interesting ones - we could play with them! 

Nothin else now ready. I have one pattern to create and one jacket to knit - but really I don't know yet what kind of jacket it will be. I use my creativiness - that I have not enough I'm afraid!

Please - you can come already, Summer!

 

6 kommenttia:

Susu kirjoitti...

Voi että tuo jakku on kaunis! Mitä mahtoi Bigi tuumata Tassun nappivalinnasta? Eikö ollut yhtään mustis?

No kyllä se tämänkin kauppiaan puodin tulevaisuus näytti viime viikolla hetken olevan vaakalaudalla - tosin syy oli kauppiaassa itsessään. Nyt maailma on paljon kirkkaampi, ja uskon pääseväni tekemään "lankatestejä" jo lähipäivinä!

Nuuskinpa noita lankakeriäni ja totesin et suurimmassa osassa on valmistaja/valmistuttaja ja monissa myös valmistusmaa (ainakin kalliissa jotka on tehty vaikkapa Perussa). Mut yks aika tunnettu ja hyvänä pidetty sukkalanka ilmoittaa kaksi valmistuttajaa mutta ei valmistumaata...

Toi sun Rowani on tehty Italiassa. Täs kävi just edustaja joka kertoi et jopa joku Rowanin lanka tehdään Kiinassa! Kaikissa teeteelangoissa on valmistuttaja ja valmistusmaa. Hih - ku ei ol muuta tekemistä niin jatkampa nuuskimista;-)

Marjut kirjoitti...

Hyvät napit Tassu valitsi:)

Hepsi kirjoitti...

Käypä Ravelryssa, kun olen huhuillut sinua siellä Mummo-ryhmässä. Sinulla kun on tietoa asiasta. =)

Anonyymi kirjoitti...

Jopas oli mukava bongata tuo "yhteiskunnallisesti ajatteleva Emma" -kommentti! :D Kiitos!

Siitä, että alkuperää alkaa olla hankala jäljittää. Esimerkiksi Italian useilla langanvalmistajilla on tehdas Romaniassa (googletin näitä) ja minusta tuntuu, että jollain perusteella vyötteeseen saadaan lätkäistyä se made in Italy. En nyt kyllä puhu tuosta Rowanista! Tätä voisi vähän selvitellä, että onko se siis joku tietty osa kustannuksista, joka pitää sijoittua tiettyyn maahan, että saadaan merkitä "made in tietty maa" vai pitääkö ihan tosi olla tehty alusta loppuun siinä maassa. Regiaa esim. mietin, että tehdäänköhän se todella Italiassa, kuten vyöte kertoo. Olisi kiehtovaa saada se johonkin kuitutesteihin, ja verrata esim. Fabeliin, joka paljaalla silmällä ja sormella on hyvin samanlainen - ja Romaniassa tehty. Onkohan mullakin liikaa aikaa? :)

Eli kyllä todella tarvitaan läpinäkyvyyttä!

Anonyymi kirjoitti...

On se niin kaunis villatakki! Käyn sitä välillä kurkkimassa jos sattuu olemaan kelju päivä duunissa - tulee hyvä mieli. Ja monesta muustakin neuleestasi. KIITOS, terveisin Välineurheilija, PS edellinen keskustelunavaus oli erinomainen

KristiinaS kirjoitti...

Onhan jotain kotimaista lankaa saatavilla, Pirtin kehräämö, Laurila, Riihivilla, Stentorp yms. pienet toimijat ja tuottajat.